Jaga hati.

I often came across tweets where people tweeted or retweeted about something like this:

"Kita jaga hati orang, orang tak jaga hati kita. Buat pe nak jaga hati orang. Baik jaga hati sendiri. "

... dan yang seangkatan dengannya.

The question is, kita yakin ke kita jaga hati orang? Ke sebenarnya kita 'rasa' je yang kita jaga hati orang.

Sebab pendapat aku, kalau kau rasa percakapan/perbuatan kau sedang menjaga hati seseorang individu, buat lah macam mana gigih pun nak jaga hati dia, kalau individu itu sendiri rasa hati dia tak dijaga (despite all the efforts that you've given), still efforts kau tak valid. Sebab dia masih rasa hati dia tak dijaga.

Same goes to you. Kalau kau rasa orang tak jaga hati kau, try to think that maybe they've tried their best, they've given their all to jaga hati you but then you sendiri still rasa dorang tak jaga hati you thus making their efforts invalid.

You, and those persons, sama je. Situasi sama. Hanya watak yang berbeza.

So pendapat aku, takpayah lah rasa orang tak jaga hati kita. Sebab bukan salah orang pun sebenarnya. Sebab kita sendiri yang justify hati kita.

Dan mungkin, ini salah satu cara Tuhan uji kita untuk buat baik dengan ikhlas. Kita cuba jaga hati orang tanpa ada keinginan untuk perlukan orang tersebut atau orang lain untuk jaga hati kita. Itu ikhlas.

Tahu, susah. Sebab dari diri aku sendiri, aku pun tahu ikhlas tu susah. Nak buat baik tu susah. Tapi kita boleh cuba kan?

Kata nak masuk syurga? Jom?

0 juri & hakim: