Retaliation

I came across someone's tweet that day. I forgot exactly what it said but it somehow sounds a little bit like this,

"Tuhan tak tanya apa orang buat kat kau, tapi Tuhan nanti tanya apa yang kita buat kat orang. "

Lama aku tenung ayat ni. And self reflect ( lol sorry jenis suka overthinking memang camni. )

Betullah tu apa dia cakap. Hidup kita kat dunia ni balik pada diri kita sendiri sebenarnya. Apa kita buat, baik atau buruk, semua balik kat kita je sebenarnya. Dan kalau orang buat jahat kat kita, dosa dia buat jahat tu tak dapat kat kita pun. Cara kita respon pada apa yang dia buat tu yang menentukan kita dapat pahala atau dosa.

Ada 4 jenis (tapi aku cuma equate apa yang kita akan dapat pada cara kita respon) :
- Orang buat baik, kita balas baik. = kita baik
- Orang buat jahat, kita balas baik. = kita baik
- Orang buat baik, kita balas jahat. = kita jahat
- Orang buat jahat, kita balas jahat. = kita jahat

Although some people thought that orang buat jahat, kita balas jahat is how it supposed to be, like 'padan muka lah siapa suruh buat jahat' but then again, think, would you rather be bad? Would you rather let yourself at the same level, as bad as that person whom did bad to you? I know some of us would do bad but if, if you remember this, that you don't wanna be at the same level with that particular person, then stop doing whatever bad that you're gonna do. They might deserve seeing you in full hatred towards them, but darling, do the people who love who deserve seeing you turn into a monster they never want to met? I've seen the person I love turns into a monster that can't change themselves back to how they was, it's freaking heartbreaking, I swear.

I'm no good person, juga bukan seorang yang penyabar but I still wanna say this, sabarlah sayang. Tuhan sayang orang orang yang sabar.

0 juri & hakim: